Αρχική > Έρευνα, Σκέψεις > Συλλογική επίλυση μαθηματικών προβλημάτων

Συλλογική επίλυση μαθηματικών προβλημάτων

Ιανουαρίου 31, 2012 Σχολιάστε Go to comments

…ή αλλιώς Polymath Projects είναι η προσπάθεια που ξεκίνησε με σκοπό να σπάσει το σύνηθες φαινόμενο της απομόνωσης των ερευνητών στα μαθηματικά και να δημιουργήσει ένα «συλλογικό μαθηματικό εγκέφαλο». Ο συλλογικός «εγκέφαλος» εκμεταλλεύεται τον πλουραλισμό σκέψης και τις ειδικές ικανότητες του κάθε μέλους. Για παράδειγμα, κάποιος είναι καλύτερος στην αναλυτική σκέψη, άλλος στο να «γεννάει» ιδέες (κάποιες φορές ιδιαίτερα εκκεντρικές και ριζοσπαστικές) ή κάποιος άλλος έχει ταλέντο στο να βλέπει τα πράγματα με έναν πιο ενιαίο τρόπο.

Οι συντονιστές του blog Tim Gowers, Gil Kalai, Michael Nielsen και Terry Tao, έχουν συγκεντρώσει συλλογικές εργασίες επάνω σε διάφορους τομείς των μαθηματικών.

Η ιδέα ξεκίνησε λίγα χρόνια πριν από ένα άρθρο ενός από τους συντελεστές του blog, του Tim Gowers (μαθηματικός, κάτοχος του μεταλλίου Fields για τις εργασίες του στη Συναρτησιακή Ανάλυση και στη Συνδυαστική), ο οποίος έθεσε τους προβληματισμούς και την ιδέα, παρατηρώντας επιπλέον ότι υπήρχαν και άλλοι με παρόμοιες ιδέες. Θέσπισε επίσης μια σειρά από κανόνες για τη σωστή λειτουργία ενός τέτοιου εγχειρήματος. Για παράδειγμα :

  • Οι αναρτήσεις από τους συμμετέχοντες να είναι όσο το δυνατόν κατανοητές από τους υπόλοιπους.
  • Οι λιγότερο επεξεργασμένες ιδέες δεν είναι απαραίτητα κακές. Μια απλή και «βιαστική» ιδέα μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταιγισμό ιδεών επάνω στο θέμα, κάτι που μπορεί να μη συνέβαινε εάν υπήρχε καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση.

και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Η εκκίνηση έγινε με ένα πρόβλημα που έθεσε ο Gowers προς επίλυση με τον παραπάνω τρόπο. Το πρόβλημα είχε να κάνει με το θεώρημα Hales-Jewett, από το χώρο της Συνδυαστικής, και η απάντηση δόθηκε σε ανέλπιστα σύντομο χρονικό διάστημα : 6 εβδομάδες! Το αποτέλεσμα δημοσιεύθηκε μετά από ανάλυση και σταχυολόγηση όλων των αναρτήσεων που συνεισέφεραν στην επίλυση. Το άρθρο είχε υπογραφή «D.H.J. Polymath», από τα αρχικά του προβλήματος και τη λέξη Polymath να υπενθυμίζει το forum στο οποίο γεννήθηκε η λύση.

Στην όλη διαδικασία, μπορεί να συμμετέχει ο οποιοσδήποτε, είτε θέτοντας ένα πρόβλημα στο blog του, το οποίο δηλώνει στο polymath projects, είτε αναρτώντας ιδέες σε κάποιο blog στο οποίο έχει τεθεί ένα πρόβλημα. Σημαντικό χαρακτηριστικό, είναι το γεγονός ότι διαχωρίζονται οι αναρτήσεις που περιέχουν σύντομες ιδέες από τις αναρτήσεις που περιέχουν τμήματα του τεχνικού μέρους της επίλυσης. Αν από τη συλλογική δραστηριότητα προκύψει κάποιο αποτέλεσμα τόσο ενδιαφέρον ώστε να αξίζει να δημοσιευτεί, η δημοσίευση υπογράφεται από το προσωνύμιο της ομάδας που διαμόρφωσε τη λύση.

Ελπίζω να είναι ζήτημα χρόνου, η συγκεκριμένη προσπάθεια να βρει πρόσφορο έδαφος και σε άλλους επιστημονικούς τομείς, για παράδειγμα τη Θεωρητική Φυσική. Το όραμα του Tim Berners-Lee για ένα διαδραστικό Internet το οποίο θα παράγει νέα γνώση, είναι ζωντανό περισσότερο από κάθε άλλοτε…

Advertisements
Κατηγορίες:Έρευνα, Σκέψεις Ετικέτες:
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: