Αρχική > Έρευνα, Ειδήσεις, Σκέψεις > Τί μπορούμε να μάθουμε από τα μυρμήγκια;

Τί μπορούμε να μάθουμε από τα μυρμήγκια;

Δεκέμβριος 12, 2010 Σχολιάστε Go to comments

Στο άρθρο στο PhysOrg.com γίνεται αναφορά σχετικά με το πως μπορούμε να κατασκευάσουμε καλύτερους αλγορίθμους για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων, χρησιμοποιώντας των τρόπο που λειτουργούν τα μυρμήγκια.

Το θέμα αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Το 1992, προτάθηκε ο αλγόριθμος «Ant Colony Optimization». Με απλά λόγια ο αλγόριθμος λέει τα εξής :
1. Ένα μυρμήγκι εξερευνά με τυχαίο τρόπο την περιοχή γύρω από τη φωλιά.
2. Αν ανακαλύψει κάποια πηγή τροφής, επιστρέφει στη φωλιά (όχι απαραίτητα από την ίδια διαδρομή), αφήνοντας ένα ίχνος από φερομόνη κατά μήκος της διαδρομής.
3. Το ίχνος της φερομόνης θα κάνει και άλλα μυρμήγκια να ακολουθήσουν περίπου την ίδια διαδρομή για να φτάσουν στην τροφή.
4. Επιστρέφοντας στη φωλιά, τα μυρμήγκια αυτά θα ενισχύσουν το ίχνος της φερομόνης εκκρίνοντας και αυτά.
5. Αν υπάρχουν δύο διαδρομές που καταλήγουν στην ίδια πηγή τροφής, τότε μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα, θα ενισχυθεί περισσότερο η συντομότερη διαδρομή. Αυτό θα γίνει γιατί το ίχνος της φερομόνης στην μακρύτερη διαδρομή θα εξατμιστεί περισσότερο απ’ ότι αυτό της σύντομης διαδρομής.
6. Με κάθε καινούρια διαδρομή, με τον προαναφερθέντα τρόπο, η συντομότερη διαδρομή θα καταλήξει να γίνει η μοναδική διαδρομή που ακολουθούν τα μυρμήγκια.

Απλό και εντυπωσιακό! Στο χώρο του open software ακολουθείται κατά βάση η τακτική των μυρμηγκιών. Και απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα αποδίδει.

Κάπως έτσι δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται και το κάθε πρόβλημα στο χώρο της επιστήμης; Ο Newton είχε αναφέρει για την επιτυχία της θεωρίας της βαρύτητας, ότι μπόρεσε να δει μακρύτερα γιατί βρισκόταν επάνω στους ώμους γιγάντων, εννοώντας ότι στηρίχθηκε σε γνώσεις που θεμελίωσαν προγενέστεροι επιστήμονες. Σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, η επιστημονική πρόοδος υπήρχε εκεί που η γνώση διακινούνταν ελεύθερα.

Η αποθηκευμένη στα βιβλία συλλογική γνώση της ανθρωπότητας, είναι αυτό που πυροδοτεί την συνεχή επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο. Αυτό βέβαια σε συνδυασμό με την έρευνα σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα και την ενίσχυση των μεθόδων που πηγαίνουν την επιστήμη κάποια βήματα πιο μπροστά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι βέβαια να έχει ο καθένας ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση αυτή καθώς και να μην επηρεάζεται η έρευνά του από προκαταλήψεις και κατεστημένα.

Υπάρχουν, ωστόσο, «μόδες» όσον αφορά το ποια θεωρία μελετάται από τους ερευνητές. Κάποιες θεωρίες δηλαδή θεωρούνται ότι αποτελούν αυτό με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί κανείς, αν θέλει να παίρνουν στα σοβαρά τη δουλεία του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάποιες άλλες θεωρίες να επισκιάζονται από το κύρος των δημοφιλών θεωριών. Το κριτήριο όμως για την αποδοχή ή την απόρριψη μιας επιστημονικής θεωρίας είναι το πείραμα και η διαρκής αμφισβήτηση.

Βασική αιτία για το παραπάνω είναι η επιλεκτική χρηματοδότηση. Όταν ανατίθεται σε εταιρίες και ιδιωτικό κεφάλαιο να χρηματοδοτήσουν την έρευνα, το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι να πέσει το βάρος σε ό,τι μπορεί να είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμο εμπορικά. Στην Ελλάδα, αυτό είναι κάτι που γίνεται σε όλα τα πανεπιστήμια. Δεν δίνεται βάρος στη βασική έρευνα και δεν ενισχύονται όλες οι ιδέες. Τα χρήματα για να γίνει κάτι τέτοιο υπάρχουν, αλλά το πολιτικό καθεστώς απαγορεύει τέτοιες τακτικές, καθώς ο σκοπός της επιστήμης έχει καταντήσει να είναι το κέρδος και όχι η επίλυση προβλημάτων και η ικανοποίηση αναγκών, πόσο μάλλον η έμφυτη τάση του ανθρώπου για εξερεύνηση.

Η φύση μας δείχνει συνεχώς τρόπους δοκιμασμένους και αποτελεσματικούς (πολλά εκατομμύρια χρόνια εξελικτικής διαδικασίας είναι η εγγύηση για την επιτυχία). Γιατί λοιπόν να μην γίνεται και αυτό στο χώρο της επιστημονικής έρευνας; Καιρός να παραδειγματιστούμε…

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: