Αρχική > Έρευνα > Κάντε τον υπολογιστή σας… δωρητή ισχύος!

Κάντε τον υπολογιστή σας… δωρητή ισχύος!

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε το πανεπιστήμιο του Berkley ή αλλιώς BOINC (Berkley Open Infrastructure for Network Computing) δημιουργεί εν δυνάμει υπερυπολογιστές.

Η υπολογιστική ισχύς που χρειάζονται κάποιες διεργασίες, όπως η επεξεργασία δεδομένων από ραδιοτηλεσκόπια, οι μοντελοποιήσεις πρωτεϊνών, η επεξεργασία δεδομένων από τον επιταχυντή αδρονίων LHC στο ερευνητικό κέντρο CERN και πολλά ακόμα, είναι τεράστια. Καμία υπολογιστική μηχανή δεν μπορεί, αυτή τη στιγμή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις χειρισμού της ποσότητας των δεδομένων και της περιπλοκότητας των υπολογισμών για διεργασίες όπως οι παραπάνω. Η λύση δίνεται με το συνδυασμό εκατομμυρίων υπολογιστών συνδεμένων στο Internet, οι οποίοι με τη συγκατάθεση των χρηστών τους, δανείζουν την αχρησιμοποίητη υπολογιστική τους ισχύ. Μιλώντας με αριθμούς, η συνολική ισχύς που συγκεντρώνεται αυτή τη στιγμή είναι άνω των 4 Petaflops, τιμή 9 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ταχύτερου υπερυπολογιστή.

Το βασικό πρόγραμμα που εγκαθιστά κανείς στον υπολογιστή του είναι ένας client, μέσα από τον οποίο μπορεί να δωρίσει ισχύ σε όποιο από τα τρέχοντα προγράμματα επιθυμεί, να παρακολουθεί τους πόρους που χρησιμοποιούνται και τις ώρες της ημέρας που γίνεται η δέσμευσή τους. Η αρχική ποσότητα των δεδομένων από τον κεντρικό server διασπάται σε μικρότερα «πακέτα», τα οποία αποστέλλονται στους υπολογιστές των χρηστών. Η συλλογή των αποτελεσμάτων γίνεται με ασύγχρονο τρόπο και η σύνθεσή τους πραγματοποιείται στους κεντρικούς servers.

Ήδη έχουν δημοσιευτεί επιστημονικές εργασίες που επεξεργάστηκαν τα αποτελέσματα των προγραμμάτων. Φυσικά, για τα πιο πρόσφατα προγράμματα, οι δημοσιεύσεις δεν είναι ακόμα αρκετές. Το όλο εγχείρημα χαίρει αποδοχής από όλο τον κόσμο, με διάφορες ομάδες να έχουν σχηματιστεί για να συντονιστούν οι εργασίες σε κάθε πρόγραμμα.

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: