Αρχική > Έρευνα > Πάρε μέρος στην εξερεύνηση του Σύμπαντος

Πάρε μέρος στην εξερεύνηση του Σύμπαντος

Για κάποιον που δεν διαθέτει πανεπιστημιακή εκπαίδευση σε ένα αντικείμενο έρευνας, ήταν αυτονόητο ότι δεν γίνεται να πάρει μέρος στην έρευνα αυτή. Απ’ ότι φαίνεται όμως σε κάποιους τομείς της επιστήμης αυτό δεν ισχύει. Ένας τρόπος συνεισφοράς είναι μέσω της ισχύος του υπολογιστή που διαθέτει κάποιος, μέσω προγραμμάτων GRID, τα οποία φτιάχνουν στην ουσία έναν «υπερυπολογιστή», συνδυάζοντας την ισχύ εκατομμύρια απλών υπολογιστών συνδεμένων στο Internet (θα επανέρθω σ’αυτό το θέμα σε επόμενη δημοσίευση). Ο τρόπος που παρουσιάζεται εδώ αφορά τον ίδιο το χρήστη.

Στο Zooniverse μπορεί κανείς να βοηθήσει στους τομείς της αστρονομίας, της κοσμολογίας και της μετεωρολογίας. Πώς όμως; Η απάντηση είναι μέσω της παρατήρησης εικόνων. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να εντοπίσει περίεργα διαμορφωμένους γαλαξίες, φαινόμενα βαρυτικών φακών (πολλαπλά αστρικών αντικειμένων που δημιουργούνται εξαιτίας της καμπύλωσης του φωτός από μεγάλης κλίμακας μαζικά και σκοτεινά αντικείμενα στον ενδογαλαξιακό ή ενδοαστρικό χώρο), ηλιακές κηλίδες, ανεξερεύνητες περιοχές στην επιφάνεια της σελήνης, υπερκαινοφανείς αστέρες (εκρήξεις στο τέλος της ζωής κάποιων μεγάλων αστέρων), να ψηφιοποιήσει παλιά ημερολόγια ταξιδιού πλοίων. Όλα τα προηγούμενα είναι εργασίες που είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν από υπολογιστή, αλλά αποτελούν εύκολη δουλειά για έναν άνθρωπο.

Σε τι μπορούν όμως οι δραστηριότητες αυτές να βοηθήσουν την έρευνα; Ας πάρουμε για παράδειγμα την κοσμολογία. Στον χρήστη δίνονται διαδοχικά εικόνες από αστρικά σώματα (γαλαξίες κατά βάση) και καλείται να περιγράψει τη μορφή τους, απαντώντας σε μία σειρά από κατάλληλες ερωτήσεις (πολλαπλής επιλογής). Με τα δεδομένα αυτά, μπορούν οι ερευνητικές ομάδες των επιστημόνων να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με την ηλικία των γαλαξιών, την κατάσταση στο κέντρο τους, το αν προήρθαν από σύγκρουση άλλων γαλαξιών και πολλά στοιχεία ακόμα. Όσον αφορά τη μετεωρολογία, η συνεισφορά έχει τη μορφή της ψηφιοποίησης ημερολογίων παλιών πλοίων. Μέσα στα ημερολόγια αυτά υπάρχουν πολλά στοιχεία που αφορούν καιρικά φαινόμενα της κάθε περιοχής που βρισκόταν το πλοίο. Οι αντίστοιχες επιστημονικές ομάδες μπορούν έτσι να ανασυνθέσουν την ατμοσφαιρική κατάσταση της υδρογείου σε κάθε χρονική περίοδο και να κατανοήσουν καιρικά φαινόμενα, κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αντίστοιχα φαινόμενα στο παρόν και στο μέλλον. Κάθε τομέας συνεισφοράς συνοδεύεται από αναλυτικές οδηγίες και βίντεο για το πώς μπορεί ο καθένας να συμμετάσχει στα αντίστοιχα προγράμματα.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε η πρώτη εργασία στην κοσμολογία με δεδομένα που συλλέχθηκαν από εθελοντές χρήστες και επεξεργάστηκαν από την ομάδες επιστημόνων. Έχουν ακόμα ανακαλυφθεί πολλά αστρικά αντικείμενα για τα οποία υπάρχουν πολλά σενάρια για την προέλευσή τους, τα οποία όμως δεν θα υπήρχαν αν δεν τα εντόπιζαν κάποιοι από τους πάρα πολλούς απλούς χρήστες που διέθεσαν χρόνο και μεράκι.

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. Οκτώβριος 22, 2017 στο 1:30 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: