Η μαγεία της εξερεύνησης

Στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ έχει την έδρα του το Exploratorium, ένα, διαφορετικό από τα άλλα, μουσείο για τις επιστήμες, τις τέχνες και την ανθρώπινη αντίληψη.

Ξεκίνησε από μια ιδέα του Frank Oppenheimer (ο αδερφός του πιο «διάσημου» Robert Oppenheimer), ο οποίος πάντα έβλεπε την επιστήμη και την τέχνη σαν συμπληρωματικές έννοιες στην προσπάθεια να ερμηνεύσουμε τον κόσμο γύρω μας. Δουλεύοντας ο ίδιος ως καθηγητής σε πανεπιστήμιο, δημιούργησε ένα πρωτότυπο είδος εργαστήριο, όπου οι φοιτητές θα μπορούσαν να πειραματίζονται με τους δικούς τους ρυθμούς, οδηγούμενοι μόνο από την περιέργειά τους. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπ’ όψη του και την έλλειψη κατανόησης απλών επιστημονικών εννοιών από το ευρύτερο κοινό, αποφάσισε να ιδρύσει, το 1969 το μουσείο που ονόμασε Exploratorium. Ο Oppenheimer συνήθιζε να αποκαλεί τους επιστήμονες και τους καλλιτέχνες «οι επίσημοι παρατηρητές της κοινωνίας» λέγοντας ότι «παρατηρούν πράγματα, που άλλοι άνθρωποι είτε δεν έχουν μάθει να παρατηρούν είτε έχουν μάθει να αγνοούν, και κοινωνούν αυτές τις παρατηρήσεις σε όλους τους υπόλοιπους».

Η λέξη μουσείο είναι πολύ περιορισμένη για να περιγράψει το Exploratorium. Το εγχείρημα αυτό σχετίζεται με πράγματα όπως η στενή παρακολούθηση της έρευνας σε κάθε τομέα της επιστήμης και την σχεδόν ταυτόχρονη εκλαΐκευση και μετάδοση γνώσεων, η ενημέρωση και των εξοπλισμό δασκάλων, καθηγητών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η διοργάνωση εκθέσεων.

Στον ιστότοπο μπορεί ο καθένας να βρει μια τεράστια συλλογή από οπτικοακουστικό υλικό, συνεντεύξεις με ερευνητές, διαδραστικό υλικό, επεξηγηματικά κείμενα, προτάσεις για δραστηριότητες σε τάξεις και πάρα πολλά ακόμη, για σχεδόν όλους τους τομείς της επιστήμης. Θεωρώ πραγματικά απίθανο να υπάρχει επισκέπτης που να μην σταθεί σε κάποιο από τα θέματα που βρίσκονται εκεί.

Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει η παρουσία του Exploratorium στα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα του Internet.

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: